Що їдять в сільській місцевості Болгарії.

Тип статьи:
Рецензия

Звичайно ж, саламурено сирене - болгарська бринза в розсолі, кісело мляко - особливий вид йогурту, шкембі чорба - суп зі шлунків і тельбухи та баніца - листковий пиріг з бринзою.


суп, первое блюдо, первое, чорба, национальная кухня, болгария


Давайте почнемо з супів. По-болгарськи, можна сказати і супа (наголос на першому складі) і чорба. Друга назва явно тюркського походження. Перший з рівних, звичайно ж, шкембі чорба - суп з дрібнонарізаних телячих, свинячих або баранячих шлунків, заправлених молоком або кісело мляко, яйцем та борошном. Можна порівняти з кавказьким хашем, але шкембі набагато ніжніше. До шкембі чорба подається тертий часник, настояний на винному оцті і гострий перець крупного помелу. Звичайно ж, болгарські рибні супи. На чорноморському узбережжі, в будь-якому кафе Вам запропонують рібена чорба - суп з декількох видів риби. Пілешка чорба - курячий суп, боб чорба - квасолевий суп з томатами. Болгари розділяють суп і Чорба. Суп і Чорба заправляється кісело мляко або молоком, але заправка для чорба готується з суміші кісело мляко, яйця і борошна, завдяки чому, чорба більш густіший, ніж звичайний суп. І супи і Чорба приправляються магданоз (петрушка) і чорним перцем. Шкембе чорба вважається національним болгарським блюдом, це визнають і європейські кухарі.


Окремо варто розповісти про курбан - обрядове блюдо. Готується на свята, такі як День Святого Георгія чи Різдво - по-болгарськи Коледа. Дуже просто: добре зварене м'ясо ягняти або козеняти в міцному бульйоні, заправлене паприкою. Багато додають трави.

А смажене на вуглі ягня! А смажена на вуглі чорноморська риба! На узбережжі, в будь-який, самії зубожілій забігайлівці, Вам запропонують 5-6 видів чорноморської риби. Риба смажиться на сковороді-тигані або на решітці-скарі, на вуглях. На скарі смачніше. Улюблена закуска болгар під пиво - пиржена цаца - чорноморська кілька, смажена у фритюрі.


Раз про смажені страви зайшла розмова, то потрібно сказати про кюфте і кебабче. Ось, як раз і про турецьку кухню. Але, по-великому рахунку, це вже і не кухня, а фастфуд. Котлети і ковбаски на скарі-решітці, підсмажені на вогні - одна з улюблених болгарських закусок під час застілля.


Краще доповнення до м'яса - овочі. Томати, болгарські перці і гострий, пекучий перець. Болгари не уявляють собі застілля без кількох гострих перчинок, а в Болгарії їх з десяток різновидів.

Дуже популярні тут страви на сач. Сач - товста глиняна сковорода. На ній можна смажити все, що їстівне. Сач подається на стіл, і страви приготовані на такій сковороді довго залишаються гарячими.


Шопський салат (шопска салата) - найпопулярніший болгарський салат. Він дуже простий: томати, цибуля, перці, огірки і зелень. Заправляється весь цей вінегрет сирене. Не солиться. На столі завжди стоїть прилад з оливковою олією, по-болгарськи - зехтін, винним оцетом, сіллю та перцем. Кожен сам собі створить смак. Якщо Ви в болгарському ресторані замовляєте Шопський салат, будьте обережні - подадуть цілий таз салату :) Є різновид шопського салату - вівчарів салат, з шинкою і вареними яйцями.


Є ще один цікавий болгарський салат "Снежанка", тобто "Снігуронька". Терті огірки, часник, кріп. Заправлено кісело мляко і оливковим маслом. Це - літня історія, так само як і таратор - холодний суп з тертих огірків, кропу і заправлений розведеним кісело мляко.

Потрібно окремо розповісти про болгарський гювеч. Страви в духовці в горщиках. По-болгарськи, керамічний горщик для духовки називається гювеч (привіт з Азії). У гювеч можна накидати все, що завгодно: помідори, перці, квасолю, гриби, але без м'яса ніяк не можна.


Взагалі, повсякденна їжа в болгарському селі - тушкована або запечена в духовці. Це просто і не затратно, так як в кожній болгарській сільській хаті є дров'яна піч з плитою та духовкою - фурною. Мусака - популярне балканське блюдо. Кубики картоплі, овочі з приправами і фаршем, тушковані в духовці. Пилнені чушки - болгарські перці, наповнені сумішшю з томатів, спецій, цибулі та фаршу. Тушкуються в томатному соусі. Добрі і сирмічкі - те ж саме, що голубці, тільки в виноградному листі. Тушковані блюда - яхнія. З кислою капустою і свининою в томатному соусі, з квасолею або сочевицею в томатному соусі. Баранина, тушкована в томатному соусі.



Ну і болгарська класика - випічка. Найпопулярніша штучка - баніца. У болгарських містах банічарніцю можна зустріти кожні 200 метрів. Баніцею снідають, обідають та вечеряють. Що це таке - баніца? Це не про баню. Тонко розкатані, як паперові листи шари тіста, пересипані болгарською бринзою - сирене, укладають шарами, заливають сумішшю яєць і молока та запікають. Банічка може бути і з зеленню, найчастіше зі шпинатом.

Є турецький вид баніци - бюрек. Трикутний пиріжок з різними наповнювачами. Баніца з печеним гарбузом - тіквенік. Пиріг з кислого тіста з бринзою або з чим завгодно - тутманік. І звичайно, болгарські пончики - мекічкі.

І ще козунак - булка з кислого тіста, яку печуть на Великдень.

Нет комментариев. Ваш будет первым!